Κατερίνα Ζερβού
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια

 

katerina zervouΕίμαι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου και κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (3967).

Από τον Μάρτιο του 1992 έως τον Μάιο του 1993 εργάστηκα ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Κέντρο Υγείας Λέρου στα πλαίσια του προγράμματος αποκατάστασης χρόνιων ψυχικά ασθενών, μια δυνατή εμπειρία που με έκανε να συνειδητοποιήσω το βάθος του ψυχικού πόνου και την ανάγκη μου να εμβαθύνω τις γνώσεις μου για να μπορώ να βοηθήσω και να κατανοήσω στα πλαίσια του επαγγέλματός μου.

Από τον Οκτώβριο του 2002 έως τον Απρίλιο του 2015 εργάστηκα ως κοινωνική λειτουργός στο πρόγραμμα Ψυχαργώς Β σε δομή αποασυλοποίησης ψυχιατρικών ασθενών – οικοτροφείο στην Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων «ΙΡΙΣ». Από το 2003 έως το 2005 ανέλαβα υπεύθυνη λειτουργείας της συγκεκριμένης δομής. Μέσα από την εμπλοκή μου με την ψυχική ασθένεια κατάλαβα ότι η ψυχική διαταραχή δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά οικογενειακή.

Επί πέντε συνεχή έτη από το 2006 έως το 2011 ήμουν εργαστηριακή συνεργάτης στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Πάτρας.

Με την ενασχόληση μου σε δομές ψυχικής υγείας και αντιμετωπίζοντας στην πράξη τα προβλήματα, θεώρησα ότι θα έπρεπε να αποκτήσω εξειδικευμένη γνώση σε θέματα που πολύ συχνά αφορούν τον πυρήνα των ψυχικών δυσκολιών και αδιεξόδων και πηγάζουν από την δυσλειτουργία του συστήματος της οικογένειας.

Έτσι ειδικεύτηκα στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων στο Συνθετικό – Συστημικό Μοντέλο Θεραπείας που βλέπει την οικογένεια σαν ένα σύστημα μέσα στο οποίο το κάθε μέλος αλληλοεπηρεάζεται. Μετά από τετραετή φοίτηση έλαβα το πτυχίο Ψυχοθεραπεύτριας – Οικογενειακής Θεραπεύτριας με ειδίκευση σε Προσωπικά θέματα και σε θέματα Σχέσεων και Οικογένειας.

Τα τελευταία χρόνια διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στην Πάτρα, όπου εργάζομαι ως ψυχοθεραπεύτρια.

Από την αρχή της εργασιακής μου πορείας βρίσκομαι σε εποπτεία με επόπτη ψυχολόγο και συνεργάζομαι με δίκτυο ειδικών επαγγελματιών (ψυχίατρο, παιδοψυχίατρο και παιδοψυχολόγο).

Στα πλαίσια της διαρκούς επιμόρφωσης και ενημέρωσής μου παρακολουθώ σεμινάρια και ημερίδες. Έχω συμμετάσχει, μεταξύ των άλλων, στα σεμινάρια: «Πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών – συντονιστών σχολών γονέων με αντικείμενο το εξελικτικό σύστημα της Μαρίας Χουρδάκη», «Τρέφοντας τον Παιδικό Νου» από την BraceSocialCoop, «Βιωματικό και Θεωρητικό σεμινάριο σε Τεχνικές Ψυχοθεραπείας» από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Έχω συμμετάσχει τόσο για την προσωπική μου ανάπτυξη όσο και για πρακτική σε συνεδρίες συστημικής αναπαράστασης.

Τέλος έχω παρακολουθήσει το 2005 εξάμηνο σεμινάριο Μουσικοθεραπείας.

error: Content is protected !!
espa logo