Ψυχοθεραπεία – ένα πολύτιμο δώρο που κάνουμε εμείς σε εμάς

Ψυχοθεραπεία- Συστημική προσέγγισηΜέσα από την ψυχοθεραπεία μπορούμε να γνωριστούμε καλύτερα με τον εαυτό μας, να νοηματοδοτήσουμε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας και να προχωρήσουμε τη ζωή μας με έναν πιο λειτουργικό τρόπο για εμάς και κατά συνέπεια και για τους οικείους μας.

Αποτελεί μια μακρόχρονη διαδικασία, η οποία μέσα από συστηματική δουλειά με τον εαυτό μας οδηγεί σε βαθιές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους, αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τοποθετούμαστε στη ζωή. Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει επανορθωτικά σε τραυματικές εμπειρίες μας, να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αφηγούμαστε την προσωπική μας ιστορία. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, που ακολουθεί διάφορα στάδια και απαιτεί από εμάς ισχυρό κίνητρο και προσωπική δουλειά. Όμως, είναι μια διαδικασία που, αναμφίβολα, στο τέλος της πορείας της θα μας ανταμείψει με μια πιο ικανοποιητική ζωή, πιο γνήσιες σχέσεις και με μια αίσθηση ότι ζούμε πια ως πρωταγωνιστές.

 

Συστημική προσέγγιση

Η συστημική προσέγγιση βλέπει τον άνθρωπο και την εξέλιξή του μέσα από το πρίσμα των σχέσεων και κυρίως του οικογενειακού συστήματος.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ειδωθεί ως ένα ον αποκομμένο από το περιβάλλον του, αλλά ως ένα σημαντικό κομμάτι του.

Το πρώτο περιβάλλον του κάθε ανθρώπου είναι η οικογένειά του, έτσι και τα πρώτα πρόσωπα με τα οποία θα σχετισθεί θα είναι τα πρόσωπα φροντίδας. Μέσα από αυτή τη σχέση αναπτύσσεται, μεγαλώνει και μαθαίνει να σχετίζεται και με άλλους ανθρώπους στην ενήλικη ζωή του, αλλά και αποκτά μια εικόνα εαυτού.

Δεν υπάρχει προσωπική ανάπτυξη δίχως μοίρασμα, δίχως συμπόρευση, δίχως καλό σχετίζεσθαι και δίχως καλά όρια.

error: Content is protected !!
espa logo